فهرست ها

سه عنوان کتاب در دهه ولایت و امامت معرفی شد

سه عنوان کتاب به مناسبت دهه ولایت و امامت با نامهای «قربانی در ادیان الهی»، «حج از دیدگاه قرآن» و «تحلیل دعوت حضرت ابراهیم علیه السلام در قرآن کریم( با رویکرد تربیتی)» توسط کتابدار معرفی شد.

سه عنوان کتاب به مناسبت فرا رسیدن دهه امامت و ولایت و عید سعید قربان، عید بندگی و سرسپردگی با هدف آشنایی علاقمندان به کتاب و کتابخوانی با کتابها و ارتقای فرهنگ مطالعه با موضوع حج و قربانی توسط ساناز رزاق پور مسئول و کتابدار کتابخانه شهید داوود نشاطی معرفی شد.

قربانی در ادیان الهی

نویسنده: فریده فقیهی محدث

ناشر: مولی علی

تعداد صفحات: 336

موضوع این کتاب بررسی فلسفة قربانی نمودن در ادیان مختلف است. کتاب حاضر با هدف دست‌یابی به ارتباط بین قربانی‌ها و اسطوره‌های مرتبط با آنها و یافتن منشاء اعتقاد به قربانی و مقایسة قربانی‌ها بین ادیان توحیدی تدوین گردیده است. پژوهشگر پس از ارائه تعریف‌های متعدد از مسئلة قربانی، به معرفی اساطیر مرتبط با این موضوع پرداخته و تئوری‌های علمی موجود دراین زمینه را مورد بررسی قرار داده است. همچنین ویژگی‌های قربانی نزد ملل مختلف را مطالعه کرده است. وی در ادامه ضمن معرفی مختصر ادیان توحیدی زردشتی، یهودی، مسیحی و اسلام، به بررسی و مقایسة موضوع قربانی در بین ادیان توحیدی از جنبه‌های تاریخی، فلسفی و آداب و شعایر مذهبی پرداخته است.

حج از دیدگاه قرآن

نویسنده: محمد حسینی بهشتی

ناشر: روزنه

تعداد صفحات: 176

 همه ساله در ایام حج مسلمانان شور و حرارت صدر اسلام را دگرباره جان می‌بخشند و کعبه به مثابه مرکز الهام و تربیت روحانی مسلمانان رخ می‌نماید.حج یکی از شعائر بزرگ اسلامی است که درخشش ویژهای در تاریخ اسلام داشته و نقش محوری در وحدت و تقویت بنیه معنوی مسلمانان دارد. شریعت اسلام با تمامی ابعاد، باورها و نمادها در مناسک حج نهفته و مراسم با شکوه آن وضعیتی کاملا استثنایی به دیانت اسلام بخشیده است. در تکاپوی روحانی مناسک حج لطایفی هست که غالبا از دیدگاه ناظران بیگانه با فرهنگ اسلامی پنهان مانده است. شهید آیت‌الله دکتر بهشتی از نگاه یک اسلام‌شناس، با استفاده از آیات حج و با تکیه بر روح تعالیم اسلامی و مشاهدات عینی به تبیین ابعاد، ظرایف و دقایق این رکن شریعت محمدی(ص) پرداخته و فلسفه آن را تشریح کرده است. مجموعه این تفاسیر که در سالها و مکانهای مختلف بیان شده به همت «بنیاد نشر آثار و اندیشه‌های شهید آیت‌الله دکتر بهشتی» تدوین و در آستانه ایام حج منتشر و در دسترس عموم قرار گرفته است.
مناسک حج بیش از هر چیز ناظر بر ایجاد و تقویت روحیه برادری دینی و ایمان به عقیده توحید است. دفتر حاضر، دربردارندة بحث‌های تفسیری دکتر بهشتی دربارة آیات حج سورة بقره است که در سال‌های 1351 و 1352 مطرح شده است. مطالب اثر در هفت بخش تنظیم شده است و طی آن، موضوعاتی چون: سابقة تاریخی حج، بعد اجتماعی و سیاسی حج، فلسفة قربانی، ارتباط حج و خودسازی و ذبح اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. شهید بهشتی در این مباحث تلاش کرده‌اند تا پرسش‌های پیرامون حج و ابعاد آن را که در ذهن انسان جستجوگر و باایمان مطرح می‌شود را پاسخ‌گو باشند.

تحلیل دعوت حضرت ابراهیم علیه السلام در قرآن کریم( با رویکرد تربیتی)

نویسنده: عباس مصلایی پور یزدی، سید محمد دلبری

ناشر: دانشگاه امام صادق (ع)

تعداد صفحات: 244

این پژوهش با رویکرد تربیتی و با هدف معرفی حضرت ابراهیم و شناخت اصول تربیتی و روش های تربیتی حضرت در پنج فصل به رشته تحریر در آمده است. سئوال های این تحقیق عبارتند از: کدامیک از ویژگی های شخصیتی حضرت ابراهیم (ع) در شیوه های دعوت و ابلاغ رسالت ایشان بیشترین نمود را دارد؟ حضرت ابراهیم (ع) در امر دعوت، چه اصول تربیتی را مورد استفاده قرار داده اند؟ روش های تربیتی که حضرت ابراهیم (ع) در دعوت استفاده نموده اند چه بوده است؟ اهداف تربیتی سرگذشت حضرت ابراهیم (ع) در قرآن کریم چیست؟ همچنین فرضیه های تحقیق عبارتنداز: 1. از میان صفات و ویژگی های متعددی که قرآن کریم از حضرت ابراهیم (ع) بیان فرموده اند (حدود 20 صفت) صفات حلم، صدق و احسان بارزترین نمود را در شیوه های دعوت و ابلاغ رسالت ایشان داشته اند. 2. اصل رعایت تفاوت های فردی، اصل تدریج در تربیت، اصل ترغیب و اصل تهدید از جمله اصول تربیتی است که حضرت ابراهیم (ع) در امر هدایت استفاده نموده اند. 3. حضرت ابراهیم (ع) در امر هدایت از روش های مستقیم مثل پرسش و پاسخ و جدل و غیر مستقیم مثل دعا و ایفای نقش استفاده نموده اند. 4. مهمترین اهداف تربیتی داستان حضرت ابراهیم (ع) در قرآن، الگوسازی، بیان سنن الهی و ایجاد امت واحد اسلامی است.تحقیق حاضر مشتمل بر پنج فصل است. در فصل اول که تحت عنوان (کلیات) آمده است جایگاه حضرت ابراهیم (ع)، در دورة جاهلیت، در میان اهل کتاب و در میان سایر انبیاء الهی در قرآن کریم بررسی شده است و در پایان بحث مختصری پیرامون سوره ابراهیم (ع) و جایگاه ایشان در این سوره بیان شده است. در فصل دوم صفات حضرت ابراهیم (ع) در قرآن استخراج شده و بیرون از متن و در سیاق آیات تبیین شده است. در فصل های سوم و چهام ضمن بیان مهمترین اصول و شیوه های تعلیم و تربیت اسلامی از دیدگاه متخصصان مسلمان، اصول و روش هایی که حضرت ابراهیم(ع) در دعوت و هدایت مشرکان نمود بارز دارند در قالب روش های مستقیم و غیر مستقیم بیان شده است و بالاخره در فصل آخر به بیان اهداف داستان حضرت ابراهیم (ع) در قرآن کریم پرداخته شده است. بر اساس یافته های این پژوهش، مهمترین شیوه های تعلیم و تربیت در داستان دعوت حضرت ابراهیم (ع) عبارت است از : الف: روش های مستقیم شامل پرسش و پاسخ و مجادله؛ و ب: روش های غیر مستقیم شامل مقایسه، الگویی، دعا و ایفای نقش. شیوه مشاهده نیز از دیگر روش ها در این دعوت است. نکته جالب توجه در شیوه های حضرت ابراهیم (ع) رویکرد ویژه ایشان به شیوه های غیرمستقیم در جریان دعوت است. این سنخ از شیوه ها در دعوت ایشان از اولویت برخوردار است. داستان دعوت حضرت ابراهیم (ع) و تبیین شخصیت ایشان به صورت مفصل در قرآن کریم بیان شده است. حکمت الهی اقضا دارد که همه ی افعال صادر شده از ایشان برای دستیابی به اهداف عقلانی باشد. ذکر داستان حضرت ابراهیم (ع) در قرآن کریم از این قاعده مستثنا نیست . داستان حضرت ابراهیم (ع)، سه هدف اساسی زیر را پی جویی می کند : 1- ایجاد امت واحد اسلامی با محوریت حضرت ابراهیم (ع)؛ 2- الگوسازی درصفات پسندیده ی شکر ، صبر ، تولی و تبری؛ 3- بیان و استنباط احکام به خصوص احکام حج.

 

 

اخبار و اطلاعیه